Afgelopen week gaf de CIO van Defensie, Jeroen van der Vlugt, toelichting aan de CMC over de implementatie van het programma Grensverleggende IT (GrIT). Cyber war, nieuwe manieren van oorlogsvoering en het verwerken van grote hoeveelheden data vanuit moderne wapensystemen vragen om vernieuwing van de Defensie IT infrastructuur. GrIT is een belangrijke stap binnen de digitale transformatie, die nodig is om de Defensievisie 2035 te kunnen realiseren. Nadat op 30 december de samenwerkingsovereenkomst met het consortium Athena is ondertekend, is nu gestart met de realisatie.
Het 7-jaar durende programma GrIT is opgedeeld in 42 blokken. Er wordt in dit eerste kwartaal van 2021 gestart waar de nood het hoogst is, namelijk met de bouw van nieuwe datacenters. Ook wordt er gestart met onder meer de realisatie van een eigen mobiel netwerk van Defensie. Dit moet voorkomen dat Defensie afhankelijk is van één provider. De uitvoeringsplannen van ieder blok wordt vooraf aan de realisatie getoetst door de onafhankelijke toezichthouder, Bureau ICT-toetsing (BIT).
Van der Vlugt ziet veel mogelijkheden en kansen, iedereen die binnen JIVC werkt is volgens hem hard nodig. Nieuwe technologie heeft gevolgen voor de inhoud van het werk. Dit kan betekenen dat een opleiding nodig is, of werkzaamheden anders moeten worden ingeregeld. Het programma Future Fit bereidt medewerkers binnen JIVC hierop voor. Van der Vlugt vertelde de betrokkenheid van medezeggenschap bij GrIT op positieve wijze te ervaren. Samen wordt gekeken naar wat GrIT betekent voor de organisatie en voor de medewerkers.