Mindset als sleutel voor verandering en samenwerking

Om goed voorbereid te zijn op hoofdtaak 1 – het beschermen van ons grondgebied en dat van onze bondgenoten – richt Defensie zich op vijf strategische thema’s: het operationeel plan, samenleving, een soepele organisatie, digitalisering & innovatie en mindset. Tijdens de overlegvergadering tussen de secretaris-generaal (SG) en Centrale Medezeggenschapscommissie (CMC) op 11 september schoof Isa Geerts, adviseur van het Coördinatieteam hoofdtaak 1, aan om een toelichting te geven op het thema mindset.

Het coördinatieteam ziet dat: “De juiste houding en het juiste gedrag essentieel zijn voor de gereedstelling op hoofdtaak 1. Het thema mindset is daarmee een belangrijk onderdeel voor de bestuursraad. Als we naar de toekomst kijken, draait het om de vraag hoe we ons gedrag met oog op hoofdtaak 1 kunnen aanpassen en hoe we de organisatie daarbij kunnen ondersteunen. Wat vraagt een eventueel grootschalig conflict van ons qua houding en gedrag?”

Interventies voor verandering

Om de gewenste mindset te realiseren, zijn verschillende interventies gestart. Bij de Luchtmacht worden bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met het personeel over de betekenis van hoofdtaak 1 voor hen. Hoe gaan we ons klaarmaken? Deze gesprekken helpen militairen en burgers om hun werk beter te plaatsen binnen de bredere context en de benodigde warrior mindset van de luchtmachter met elkaar vorm te geven.

“De juiste houding en het juiste gedrag zijn essentieel voor de gereedstelling op hoofdtaak 1.”

Binnen de Koninklijke Marechaussee wordt er ook met (jonge) medewerkers gesproken, wiens rol de afgelopen decennia aanzienlijk is veranderd. Het beeld van wat het betekent om militair te zijn, en de keuze om voor de Krijgsmacht te gaan, is vandaag de dag anders dan 30 jaar geleden. De militaire taken worden bij de Koninklijke Marechaussee ook groter en er moet meer aandacht zijn voor de verandering in mindset die dat met zich meebrengt.

Ook binnen de Bestuursstaf worden leidinggevenden ondersteund bij het voeren van gesprekken over de veranderende eisen binnen de organisatie en de emoties die hiermee gepaard gaan. Deze gesprekken bevorderen samenwerking en zijn essentieel om een wendbare en toekomstbestendige Krijgsmacht te creëren.

Mindset als motor voor samenwerking

Er wordt benadrukt dat het niet alleen gaat om het klassieke ‘warfighting’ of de warrior mindset. We moeten ook oog hebben voor de zachtere kanten, zoals het vormen van sterke teams, het uiten van zorgen en het opbouwen van vertrouwen. Alleen zo kunnen we een sterke, flexibele organisatie vormen die klaar is voor een eventueel conflict.

Verantwoordelijkheid en eigenaarschap

Een belangrijke pijler van de benodigde mindset binnen Defensie is verantwoordelijkheid en eigenaarschap. “Meer vertrouwen in elkaar, meer regie durven pakken en eigenaars op de juiste plek om snelheid te kunnen maken.” Commandanten worden aangemoedigd om sneller beslissingen te nemen en verantwoordelijkheden bij de juiste mensen neer te leggen. Dit voorkomt vertragingen en vergroot het vertrouwen in de organisatie. “Er is immers niets frustrerender dan een genomen beslissing die later wordt teruggedraaid. Daarom is het belangrijk dat beslissingen met het juiste mandaat worden genomen en dat er vertrouwen is in het proces.”

“Meer vertrouwen in elkaar, meer regie durven pakken en eigenaars op de juiste plek om snelheid te kunnen maken.”

Isa Geerts concludeert: “We moeten blijven bouwen aan vertrouwen en samenwerking, zodat we samen klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Door te investeren in de mindset van onze mensen kunnen we flexibel en sterk blijven.”